Skip to content

SarvesAlta – året rundt

Vinter

Mørketid med blåtime eller nordlysets vakre dans over himmelen. De første solstrålene i fjellene i slutten av januar og lange lyse ettermiddager i mars/april.

Vinteren er den lengste årstiden i nord. Vi som bor på 70 grader nord har skjønt at det er viktig å fylle den lange vinteren med meningsfylte aktiviteter og sette pris på mulighetene som vinteren bringer med seg.

Velpreparerte lysløyper finnes på alle kanter av bygda. Midtvinters åpnes Byløypa som knytter byens lysløyper sammen og du kan gå på ski gjennom hele byen.

Vil du ha en smakebit av vinterens vakreste eventyr? Alta har et stort miljø for hundekjøring. Flere av byens hundekjørere tilbyr korte eller lengre turer med hundespann. Finnmarksløpet har start og mål i Alta sentrum.

Ønsker du en mer fartsfylt vinteropplevelse er det godt tilrettelagt for snøscooterkjøring i fjellområdene rundt

I Rafsbotnlia, ca. 20 minutters kjøring fra Alta ligger byens alpinanlegg. SarvesAlta alpinsenter ligger i fantastiske omgivelser med utsikt over Alta og Altafjorden. Senteret har 5 nedfarter i forskjellige vanskelighetsgrader, snowpark med rails og hopp, og egen barnebakke. Anlegget har også kafé hvor det serveres god hjemmelaget mat og kaker i en varm atmosfære.

Finnmarksvidda er lett tilgjengelig fra Alta enten du ønsker å kjøre hundespann, snøscooter eller gå på ski.

 

Vår

Sola har begynt å varme. Ettermiddagene er lange og lyse. Snøen ligger fremdeles hvit og fin.

På vidda kan du sitte på isen og pilke etter fisk i bare t-skjorta. Skiforholdene er på sitt beste. Mange krysser vidda på ski, Alta-Karasjok, med overnatting på fjellstuene.

I alpinanlegget er forholdene på sitt beste. Anlegget bader i sol og snøen går over til slush.

Alta og nabokommunen Loppa er et populært sted for de som ønsker å kjøre på ski fra fjelltopper. Med feller under skiene går de timevis oppover for å stå på ski nedover de bratte fjellene som stuper ned i havet.

Etterhvert smelter snøen bort. I skogen begynner naturen å forberede høstens matfat. Skogen bugner av blomster som varsler om bær. Blomster som skal bli til blåbær, krøkebær, tyttebær og multebær. Sakte men sikkert grønnes skogen og ønsker sommeren velkommen.

 

Sommer

Sommeren varer ikke så lenge i nord, derfor må den nytes intenst. Lange lyse sommernetter med midnattssol kan ikke soves bort.

I fjæra til den lange vakre Altafjorden kan du fiske småsei på stang og koke mølje på bål i fjæresteinene.

Eller du kan fiske etter storlaks i Altaelva. Altaelva er en av Nord-Europas beste lakseelver. I tiden fra 1. juni til sankthans er det fritt fiske etter laks. Fra 24. juni og frem til 1. september må du ha fiskekort. I denne tiden kommer det ivrige laksefiskere fra hele verden for å prøve fiskelykken og få seg en altalaks. Etter 1. september er det igjen fritt fiske og mange fisker etter ørret i denne tiden.

I fjellene rundt Alta finnes det utallige fjellvann hvor du kan fiske etter ørret og røye.

En populær aktivitet i Alta er toppturer. Det er tilrettelagt og oppmerkede løyper til mange fjelltopper og utsiktspunkt rundt byen.

På sommerstid er terrengsykling en aktivitet som blir mer og mer utbredt. Det arrangeres kurs i terrengsykling for både barn og voksne. Turstier og traktorveier i naturen rundt byen gir mange sykkelstier.

På de varmeste sommerdagene samles folk for å sole seg og bade på byens strand, Lathari. Her er det i tillegg til sol og bademuligheter også lekeplass og strandvollyballbane.

 

Høst

Tradisjon tro brukes høsten til å samle inn fra naturens eget matfat. Rypejakt og bærplukking er høyt verdsatte aktiviteter blant folkene som bor her.

Finnmarksvidda er nok på sitt vakreste på høsten. Den grønne sommeren går over til ett vakkert fargespill av høstfarger. Rypejegeren, ofte i følge med sin trofaste jakthund, går i timevis rundt på vidda. Det er nok ikke fangsten, men naturen og samspillet med hunden som er den største opplevelsen.

De vakre blomstene har i løpet av sommeren blitt til bær. Multebær, også kalt viddas gull , farger myrene oransje. Multekremen til julaften skal sikres. Vi blir mer og mer bevisst på verdien av nærvokst mat. Multebær, blåbær og krøkebar er alle kjent for å ha helsemessig verdi. Tyttebær hører naturlig med til alle retter med reinkjøtt og må også sikres.

Selv om naturen har mye godt å by på er det likevel turopplevelsen som er den viktigste også for bærplukkeren.